fbpx

we
create
celebrations.

Publiceringsdatum:

april 5, 2023

Lästid:

12 minuter

Vikten att som företagare använda olika sociala plattformar

Vill du nå ut till fler människor på ett snabbare och mer effektivt sätt? Att numera använda sig av sociala plattformar för att marknadsföra sig på, är en förändring som ständigt påminner oss om hur viktig och nödvändig den är i i dagens digitala och mediedominerade värld.

Med dagens växande struktur inom media och marketing är sociala medier ett stort plus som innebär många möjligheter för många företag. Följ med du också i denna digitala utveckling!

Digital marknadsföring via sociala medier

Digital marknadsföring i sociala medier

Vi har i tidigare blogginlägg gått in lite på varför man ska vara aktiv på sociala medier som företagare. I detta blogginlägg kommer vi att belysa de fördelar som finns med att som företagare vara aktiv på många olika sociala plattformar.

Vare sig det handlar om annonserade inlägg eller bara vardagligt innehåll är det viktigt att företag använder sina sociala medier och är aktiva där.

Digital marknadsföring på många sociala plattformar

Vad är sociala plattformar?

Sociala plattformar är digitala plattformar som främst är inriktade på social samverkan mellan människor. Dessa plattformar möjliggör för användare att till exempel kommunicera med varandra, dela innehåll och skapa gemenskaper runt specifika ämnen eller intressen.

Digital marknadsföring via sociala medier

Vilka är de största plattformarna inom sociala medier?

Stora kanaler inom sociala medier är Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat och TikTok. Dessa plattformar har blivit en central del av hur människor interagerar och kommunicerar med varandra idag. De har också blivit viktiga och effektiva plattformar för företag att nå ut till sin publik.

Sociala medier och dess funktioner

Sociala medier erbjuder en mängd olika funktioner och verktyg som gör det möjligt för sina användare att visa engagemang. Man kan exempelvis dela bilder, videor, text och ljud. Man kan som användare ansluta sig till grupper inom olika intressen och ämnen, chatta med varandra, delta i diskussioner och även skapa eget innehåll. Genom att gilla, kommentera och dela innehåll visar följare att de engagerar sig och att kan vara med att påverka inom olika frågor.

Sociala medier – Ett starkt verktyg för digital marknadsföring

Digital marknadsföring är ett mycket brett område och kan upplevas som alltför bred för den som inte är så insatt.

Sociala mediers roll i detta blir deras roll som viktigt marknadsföringsverktyg som företag kan dra nytta av. Genom att använda sociala plattformar för sin digitala marknadsföring kan företag nå ut till en bredare publik och engagera sina kunder på ett mer effektivt sätt samtidigt som det blir mer på ett mer personligt plan.

Sociala plattformar erbjuder också möjligheter för företag att rikta annonser och kampanjer till sin specifika målgrupp, som är baserat på demografi- och intressedata. Det finns mycket som man nyttja för som förbättrar företagets SEO-rankningar.

Sociala plattformar bra verktyg för marknadsföring

Därför är det bra att företag använder sociala medier

Vi har listat punkter med anledningar till varför du som företagare bör marknadsföra dig via olika sociala plattformar. Dessa punkter är gynnsamma för dig och din verksamhet både på kort och lång sikt.

Anledningar till varför företag behöver sociala medier för digital marknadsföring

Marknadsförare som arbetar

 • Ökad synlighet

  Företagare som är aktiva på sociala medier och använder sina kanaler på rätt sätt bidrar till att deras företag får en ökad synlighet och når ut till fler personer. Detta är fördelaktigt då det inte bara bidrar till fler nya kunder utan även ökar företagets försäljning.

 • Interaktion med kunder

  Anledning nummer två är att sociala medier är ett bra verktyg för företag att interagera med sina kunder i realtid. Genom att vara aktiv på sociala medier med både inlägg och kommentarer ökar lojaliteten vilket gör att det byggs starka relationer mellan företaget och dess kunder.

 • Ökad kännedom för ditt Varumärke

  Ju mer du syns på sociala medier desto mer känner andra människor till ditt företag och varumärke. Genom att använda sociala medier och vara aktiv genom att dela inlägg och interagera med dina följare får du en starkare position på marknaden samtidigt som ditt varumärke delas till större publik.

 • Mer trafik till din webbplats

  När företag är aktiva på sociala medier händer det ofta att de länkar till företagets hemsida via inlägg eller storys. Detta är bra för företagets sökmotoroptimering. Följare som klickar sig fram genererar mer trafik till webbsidan. Detta resulterar till ökad försäljning och bättre rankning på sökmotorerna och framförallt på Google. Majoriteten av världen söker oftast först på Google.

 • Kostnadseffektivt

  Att använda sociala medier aktivt är ett utmärkt sätt för företagare att arbeta på ett kostnadseffektivt sätt. Att marknadsföra sig på plattformar är ett smart tillvägagångssätt som är billigare än marknadsföring på traditionella sätt. De flesta sociala plattformar tillåter företag att marknadsföra sig helt utan kostnad på sina sociala medier. Och även när det kommer till betald annonsering (social media marketing) blir det ändå billigare än vad traditionell annonsering skulle kosta.

 • Övervakning

  Sociala medier ger också företag möjlighet att övervaka vad som sägs om deras varumärke på nätet. Genom att läsa och se vad som skrivs av andra personer kan kan företag snabbt identifiera och hantera både negativ feedback och konstruktiv kritik eller eventuella problem. Detta hjälper företag att bevara en positiv image på nätet.

 • Spridning

  Sociala plattformar gör det lätt att dela innehåll och kampanjer till din publik genom inlägg och även storys. Detta bidrar till ökad spridning och viralt engagemang vilket är gynnsamt för ens företag.

 • Möjlighet att mäta resultat:

  Genom sociala plattformar kan du mäta resultat och avkastning på din investering. Genom att använda analytiska verktyg kan företag få insikt om hur deras marknadsföringsinsatser presterar och justera sin strategi utifrån resultatet som visas och efter de behov som finns.

Analytiskt verktyg för digital marknadsföring

Facebook – ett bra hjälpmedel för marknadsföring i sociala medier

Facebook är ett socialt nätverk med ca 2 miljarder användare. Facebook kan användas på bland annat två sätt. Du kan använda Facebook till att endast ha kontakt och dela privat information med personer du känner och är bekant med. Då får du bland annat ta del av dina närmaste vänners sociala liv, både professionellt och privat.

Du kan också använda plattformen till kommersiella syften. Då använder du det som en kanal för sin marknadsföring, här är det extra gynnsamt för företagen exempelvis. Här gör du inlägg och når ut till en större skala av människor på ett mer effektivt sätt. Att skriva ett inlägg på Facebook är mycket smidigare än att skriva privat till varje enskild kund som företaget har.

Marknadsförare som använder Facebook

Instagram är en viktigt nyckel för digital marknadsföring

Instagram är också en av de största sociala plattformarna just nu. Den är likt Facebook, också en kanal som syftar på att hålla kontakt med dina vänner, eller ”följare” som det heter här. Verktyget används förstås inte bara för privat bruk. Det är också kraftfullt och effektivt inom marknadsföring och något som alla marknadsförare behöver använda sig av för att bli mer framgångsrika.

Interaktionen mellan följare och den som publicerar är också viktig. Genom publicering av visuellt innehåll och interagerar du med dina följare och även genom att gilla, dela och kommentera. För att skapa engagemang hos din målgrupp är det viktigt att visa till exempel att du är lyhörd kring deras frågor och åsikter.

Företag som använder videoklipp marknadsföring

Instagram Reels – bra för ditt varumärke

Reels är en relativt ny funktion som finns inom plattformen Instagram. Där kan du skapa underhållande och lättåtkomliga videoklipp som du enkelt och smidigt klistrar ihop till små filmsnuttar. Du kan presentera din verksamhet eller dina produkter på ett kreativt sätt genom att använda dig av Reels.

Genom dessa lättsamma och roande filmklipp väcker du ditt varumärket till liv på Instagram och öppnar ögonen för nya kunder. Reels är ett utmärkt sätt att marknadsföra dina produkter, presentera dig för nya kunder och visa upp din kreativitet och nå ut till fler personer eftersom många oftast scrollar på sina sociala medier endast för att driva tiden. För att se framgång i din verksamhet måste du se till att du utnyttjar det mesta av sociala medier och alla funktioner som finns. Det är bra för dig att följa med i utvecklingen inom digital marknadsföring för att lyckas så bra som möjligt.

En digital marknadsförare som använder sig av sociala plattformar

Linkedin innebär stora möjligheter i yrkesbranscher

LinkedIn är en professionell kanal som har en stor användarbas med medlemmar över hela världen. För företag finns det flera fördelar med marknadsföring på LinkedIn. Finns inte du eller ditt företag på Linkedin, är det kanske rätt tillfälle för dig att nu bli en del av det.

LinkedIn förser dig med många möjligheter som bland annat möjligheten att rikta in dig på en specifik målgrupp baserat på yrke, bransch, utbildningar och geografi.

Framgångsrik marknadsförare inom den digitala branschen

Businessfokus och digital marknadsföring på LinkedIn

LinkedIn är en plattform som är inriktad på affärer och professionellt nätverkande, vilket gör den till en idealisk plats för företag som vill nå andra samarbetare eller kanske till och med sina konkurrenter.

Rekrytering på LinkedIn

LinkedIn är också en bra plattform för rekrytering. Här kan företag hitta kvalificerade och lämpade kandidater för lediga tjänster och även marknadsföra sig som attraktiva arbetsgivare. Detta kan hjälpa företag att bygga sin personalstyrka med kvalificerade och lämpliga kandidater. Här annonseras lediga tjänster utifrån tjänst eller utbildningar som sökes.

LinkedIn är ett hjälpmedel för företag

Tips på hur du lyckas med dina sociala medier som företagare och privatperson

Här har vi listat lite tips på vad du behöver göra för att se framgång i din verksamhet genom dina sociala medier.

Digital content är A och O

Ja det stämmer, innehåll är viktigt för digital marknadsföring. Se till att dina kanaler ofta är uppdaterade med bra innehåll som till exempel är aktuellt för omvärlden, eller relevant för er organisation.

Sociala medier har en stor och mångsidig användarbas, vilket ger företag en möjlighet att nå ut till en stor publik. Så se till att publicera nytt material på dina sociala plattformar ofta och förbättra din digitala närvaro!

Instagram Reels videos för digital marknadsföring

Använd Call to Action i dina inlägg

Ökad interaktion och engagemang är något som man alltid eftersträvar på sociala medier. För att interagera och engagera din publik är det därför bra att använda dig av CTA i dina inlägg.

Att skapa en effektiv call to action som företagare kan hjälpa till att öka engagemanget och konverteringsgraden från dina sociala medier eller andra marknadsföringskanaler. Här är några tips för att skapa en bra call to action

Skapa engagemang

Genom att skapa engagerande innehåll och svara på kommentarer och meddelanden kan företag gynnas på två olika sätt. De kan bygga relationer med sina kunder och skapa en lojal följarskara och samtidigt gynnas av det på ett ekonomiskt plan eftersom lojala kunder generar även pengar.

Kort och koncist

Din call to action bör vara tydlig och konkret i vad du vill att dina följare eller kontakter ska göra. Använd gärna verb som engagerar de till att göra saker. Exempel på detta är: ”Köp nu” eller ”Registrera dig”, ”Läs mer här”. Detta gör det enklare för dina potentiella kunder att förstå vad som förväntas av dem och hjälper de agera utifrån det.

Skapa en känsla av brådska

Genom att skapa en känsla av brådska kan du öka konverteringsgraden. Använd fraser som ”begränsat erbjudande” eller ”sista chansen” när du skriver. Detta får läsaren att agera snabbt och omedelbart slutföra en beställning eller liknande.

Erbjud något till din publik

För att motivera dina följare till att agera, kan du erbjuda ett något i din call to action. Det kan vara i form av en rabattkod, en gratis provperiod eller annat som gör det mer lockande att genomföra önskad handling. För studenter brukar studentrabatter uppskattas mycket exempelvis.

Lämplig plats

Placera din call to action på en lämplig plats på dina inlägg för att öka synligheten och konverteringsgraden. Undvik att gömma den bland annat innehåll eller placera den på en obekväm plats. Ett bra tips är att antingen inleda eller avsluta ett inlägg med en call to action.

Testa och anpassa

Testa olika call to actions och analysera resultaten du får för att se vad som fungerar bäst för ditt företag och din målgrupp. Anpassa därefter ny strategi och annan metod för call to action i inlägg för att öka effektiviteten över tid.

Sammanfattningsvis innebär sociala medier framgång för företag

Sociala medier har revolutionerat sättet som företag marknadsför sina produkter och tjänster på. Vi kan slutligen bekräfta att genom att använda sociala medieplattformar som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn kan företag nå ut till en bredare publik, bygga sin varumärkesidentitet och interagera med kunder på ett mer personligt och effektivt plan.

Sammanfattningsvis, att använda sociala medier som företag är en smart affärsmöjlighet. Med rätt strategi inom sociala medier kan ditt företag lyckas och visa stor framgång bland konkurrenter idag!

Marknadsförare som arbetar

Läs mer om digital utveckling och liknande inlägg

Lärde du dig något nytt om marknadsföring i sociala medier? Om du tyckte att det här inlägget var intressant och gav dig ny och lärorik information kan du gärna även läsa våra andra blogginlägg!

Du hittar våra andra blogginlägg här!

Hana Ramadani

SEM Specialist

Kontakta mig  /  010-2070570