fbpx

Ordlista Webbplats.

ordlistor.

Behöver du en guide i marknadsföringsdjungeln? Känner du dig vilsen när branschkollegor slänger sig med olika engelska ord och termer? För att underlätta för dig har vi tagit fram dessa ordlistor med tydliga och enkla förklaringar.

.htaccess

.htaccess ä en konfigurationsfil som ger direktiv hur servern ska bete sig i olika situationer. Varje funktion är i praktiken bara en rad text, eller kod, som talar om för servern vad den ska göra. Du kan lägga till eller ändra en funktion genom att lägga till eller ändra koden i .htaccess-filen. Det enklaste sättet att redigera .htaccess-filen är via kontrollpanelen för ditt värdkonto. På så sätt kan du redigera .htaccess-filen direkt på din dator och sedan ladda upp den till ditt värdkonto när du är klar med den. Det är en bra idé att göra en säkerhetskopia av din gamla .htaccess-fil innan du laddar upp nya ändringar.

Användarvänlighet

För att få en besökare att stanna kvar på din webbplats är det viktigt att sidan är användarvänlig. Menyn ska innehålla de viktigaste sidorna och om du har många underkategorier ska dessa helst placeras i sidfoten. Texten ska vara välstrukturerad med rubriker och underrubriker. Om du har mycket text ska du använda kortare meningar och stycken för att göra det lättare att läsa. Det är också viktigt att sidan laddas snabbt, vilket säkerställs genom att använda bilder med låg upplösning och hålla innehållet så enkelt som möjligt. Det är inte ovanligt att användare lämnar en webbplats om den tar över 3 sekunder att ladda.

Bootstrap

Bootstrap är ett ramverk för CSS, HTML och JavaScript som används för att utveckla responsiva webbplatser. Bootstrap används av mer än 5 miljoner webbplatser runt om i världen och är ett av de mest populära CSS-ramverken just nu. Det har använts för att skapa tusentals webbplatser för småföretag och nystartade företag. Dessutom har den använts vid skapandet av några av världens mest kända webbplatser som Bloomberg och CNN.

CMS / Publiceringsverktyg

CMS (Content Management System) Ett system som används för att organisera innehållet på webbplatser. Innehållet lagras i en databas, som enkelt låter dig hantera det via din webbläsare. Exempel: WordPress och Drupal.

CSS

CSS står för Cascading Style Sheets och är en stilmall som används för att bestämma en webbplats utseende. CSS ger dig flera sätt att välja hur du vill placera dina element. Du kan använda absolut positionering, om du är säker på att du inte vill ha något annat element i närheten av ditt element. Relativ positionering gör det möjligt att placera andra element nära ditt element, men tillåter inte att de överlappar det.

Databas

Databaser har varit användbara sedan stora mängder av data började lagras så att man sedan kunde hantera dessa genom att söka, sortera och bearbeta dem. Den mest populära relationsdatabasen är SQL Server, som utvecklats av Microsoft. Det finns många olika typer av databaser, men den vanligaste är relationsdatabasen. Relationella databaser lagrar data i tabeller, som liknar kalkylblad eller en lista med objekt. Tabellerna kopplas sedan samman genom relationer, som är kopplingar mellan fält i olika tabeller. En skoldatabas kan till exempel innehålla en elevtabell (med en förteckning över elever) och en klasstabell (med en förteckning över klasser). En relation skulle koppla varje elev till den klass de är inskrivna i.

DNS

Ett domännamnssystem (DNS) omvandlar människoläsbara domännamn som ”google.com” eller ”google.se” till numeriska adresser som Internet kan förstå. En DNS-tjänst bör beskrivas som en distribuerad databas som innehåller information om värdnamn och motsvarande IP-adresser. Informationen kan frågas ut av vem som helst som vill ha tillgång till uppgifterna, t.ex. webbläsarförfrågningar för enskilda webbplatser. DNS-tjänsten är hierarkisk och uppbyggd av många olika nivåer som är kopplade till varandra i en trädstruktur.

Domän

Ett domännamn är det du skriver in i din webbläsare för att komma till en viss webbplats. Ett domännamn kan köpas via en domänregistreringstjänst, som hanterar alla registreringar och tillhandahåller tjänster som hjälper företag att hantera sina webbplatser. Om du har en webbadress (URL) som www.mycompany.com är detta ditt domännamn.

FTP

FTP, File Transfer Protocol, är en metod för att utbyta filer via ett nätverk. Det används oftast på Internet och vid webbprogrammering. Protokollet definierar hur filer överförs och nås och tillhandahåller säkerhetsfunktioner för att se till att filer endast nås av dem som har behörighet att göra det.

Hosting

Om du har en webbplats behöver du någonstans att lagra den. Hosting innebär att du hyr ett utrymme på en server som håller din webbplats så att andra människor kan söka efter och hitta din webbplats.

HTML

HTML är en förkortning av HyperText Markup Language och är ett programmeringsspråk som används för att skapa webbsidor. Den senaste versionen av HTML är HTML5, som har utformats för att vara oberoende av enheter. Det innebär att webbplatser som byggs med HTML5 kan köras på alla enheter, inklusive smartphones, surfplattor och stationära datorer. HTML används inte för att koda logik som slingor eller villkorliga uttalanden. Dessa används i programmeringsspråk som PHP, C.

Interaktionsdesign

Interaktionsdesign handlar om att utforma en webbplats utifrån hur besökaren använder den. Bra interaktionsdesign skapar affärsvärde genom en bra användarupplevelse för besökaren. Det innebär att du kan göra mer med din webbplats och därmed sälja mer. Funktionen hos de flesta webbplatser är självklar – syftet med de flesta webbplatser är svårare att förstå. Till exempel är syftet med en nätbutik självklart – man kan köpa saker där. Men vad vill en webbutik att besökarna ska göra? Svaret är inte så självklart. En framgångsrik nätbutik måste inte bara sälja produkter, utan också ge sina användare tydlig information om vilken produkt som passar bäst för deras behov och ge stöd om något går fel under köpprocessen.

Metadata

Man kan säga att metadata är data som beskriver data. På en webbplats används metadata för att informera sökmotorerna om vad de olika sidorna handlar om. Metabeskrivningen är en kort text som beskriver sidan och dess innehåll. Metabeskrivningar visas inte på sidan, utan endast i sökmotorns resultat. Metabeskrivningen används av Google för att bättre förstå vad sidan handlar om och används som reklamtext för att locka till sig klick. Syftet med metabeskrivningen är alltså att locka till sig klick från användare som har hittat din sida i sökresultaten.

MySQL

MySQL är särskilt populärt på webben. Världens mest populära databas med öppen källkod. MySQL är ett databashanteringssystem med öppen källkod. En databas är en strukturerad samling av data. Det kan vara allt från en enkel inköpslista till ett bildgalleri eller de enorma mängder information som finns i ett företagsnätverk. För att lägga till, få tillgång till och bearbeta data som lagras i en datadatabas behöver du ett databashanteringssystem som MySQL Server. Eftersom datorer är mycket bra på att hantera stora datamängder spelar databashanteringssystem en central roll inom databehandling, som fristående verktyg eller som delar av andra program.

Responsiv design

Responsiv design innebär att en webbplats layout ändras och anpassas till den enhet du använder. Detta är ett viktigt koncept eftersom många människor använder sina telefoner eller surfplattor för att surfa på internet. Faktum är att mer än en fjärdedel av all webbtrafik kommer från mobila enheter. Om din webbplats inte har responsiv design kommer den sannolikt att driva bort potentiella kunder eftersom de inte kommer att kunna se den på sin telefon eller surfplatta.

Template / Mallar

En template är en tom mall som kan användas för att bygga en ny webbplats. Om du använder en mall är det enkelt att skapa en snygg webbplats och du behöver inte ha några kunskaper i HTML eller CSS. Webbplatsmallar är idealiska när du behöver skapa en webbplats men inte vill behöva lära dig att koda eller anlita en webbutvecklare. Mallarna gör det möjligt för vem som helst, att snabbt få en webbplats igång.

URL

URL är en förkortning av Uniform Resource Locator och är den webbadress som du skriver in i din webbläsare för att komma till en viss sida. https://capace.se/om-oss/ är till exempel webbadressen för hemsidan för Capace:s om oss sida. Det finns många andra typer av URL:er som du kan hitta på en webbsida, men de är i allmänhet inte synliga för användarna. Dessa tenderar att vara särskilda URL:er som används av webbplatser för att ge information om en sida eller dess innehåll (den vanligaste är metadata) eller länkar som skapas automatiskt när du lägger till en ny sida på din webbplats.

Webbhotell

Det finns många olika typer av webbhotellstjänster, från enkla och billiga delade webbhotell (en server med flera webbplatser på den) till hanterade WordPress-hotell för dem som behöver optimerad prestanda för sina webbplatser. Storleken på servern beror på hur mycket trafik du förväntar dig på din webbplats, om du förväntar dig mycket trafik behöver du en stor webbserver, annars kan den krascha när många människor försöker komma åt den samtidigt. Om du driver en liten butik är det osannolikt att du får tusentals besökare samtidigt så en liten server kan räcka.